sábado, 17 de julio de 2010

ILLES COLUMBRETES 17-07-10


Les Columbretes constitueixen un xicotet arxipèlag situat a poc més de 50 km. de la costa de Castelló.
El seu origen es volcànic, duns quaranta quilòmetres de llarg i uns quinza de amplària, se situa en una zona de la plataforma continental pròxima a talús, a seixanta o setanta metres de profunditat, mentres que cap a l´est de seguida arriba fins a mil metres, va començar a formar-se fa deu milions d´anys i es compon de 4 grups de xicotets illots, l´illa grossa, la ferrera, la foradada i el carallot.

Al 1994 va ser requalificada con a Reserva Natural. Les primeres descripcions de l´illa les trobem al llibre Geographica que Estrabó va escriure el S. I abans de Crist, on es parla de l´illa Ophiusa en clara al.lusió a la quantitat de serps que habitaven l´illot, dos segles desprès el romà Plini va descriure l´illot com Columbraria, d´on prové el nom actual de Columbretes. Durant la seua història aquestes illes han estat visitades esporàdicament per navegants, pirates,contrabandistes, faroners,militars, pescadors i científics.


A causa de la fragilitat de les illes, solament és pot realitzar la visita regulada a l´illa grossa, en grups reduïts de persones, acompanyades pels guardes del parc, i d´altres regulacions.

Des de la segona meitat dels anys setanta fins l´any 1982, l´aviació i l´armada dels Estats Units i de l´Espanya realitzaren pràctiques militars en les illes, en la primera foto es pot apreciar una bomba clavada a la pared.

Ens acomiadem de les Columbretes contents i feliços per conèixer aquesta obra de la natura!. Fiquem rumb al port de Castelló, amb la mar de fons, que tot el dia ens acompanyat. Tenim dues hores i mitja per contemplar la inmesitat del mar.

No hay comentarios: